kto jeszcze nie ma niech biegnie po .... Pierogi Aliny Stradeckiej

I zrobiło się dziś trochę kulinarnie na blogu. Być może to wpływ rozmyślań nad świątecznym menu, być może głód i chęć na COŚ dobrego, cośo co w zimie trudno. Marzą mi się świeże warzywka - rzodkiewki, sałata, pomidorek ....Pewnie w naturalny, niepisany sposób organizm człowieka przestawia się na jedzenie zimowe, ale przecież pomarzyć można. Prawdziwie zimowe, a i świąteczne są pierogi. Pierogi, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, pierogi, które można jeść pod każdą postacią (wigilijne oczywiście postne). Jeśli mam być szczera dla mnie odpadają te na słodko (chyba, że będą to pierogi z twarogiem, ale wtedy i tak wolę je z okrasą wytrawną niż cukrem), nie trawię też śmietany, i jakoś nie mogę przekonać się do wersji z jajkiem.
 
Dla tych, którzy jeszcze nie pomrozili, nie zachomikowali i nie wywałkowali pierożków książka Aliny Stradeckiej będzie koniecznością!! Do Wigilii jeszcze kilka dni, więc zdążycie jeszcze poćwiczyć lepienie pierożków, tym bardziej, że autorka każdy przepis opisuje jasno, krok po kroku.
W książce, pod jakże wymownym a zarazem prostym tytułem Pierogi. Nie tylko po polsku znajdziecie około 80 przepisów na najróżniejsze pierogi. Poczynając od tradycyjnych z mięsem, z grzybami czy jagodami, do tych wymyślnych - na przykład z ryżem czy kaszą. Od pierogów w wersji mięsnej do wegetariańskich, od tradycyjnych z kuchni polskiej, przez bułgarskie, francuskie i inne. Nie tylko gotowane ale i smażone, i nie tylko te w tradycyjnym, znanym nam kształcie półksiężyców, ale i trójkątów, czy kulek. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
 
Życzę powodzenia w wyrabianiu ciasta i smacznego!!!:)
 
Pierogi z podrobami
 
Pierogi wołyńskie - z szynką,serem i cebulą
 
Pierogi babcine na słodko (czyli te, za którymi nie przepadam) - z serem, rodzynkami i skórką pomarańczową

 
Pierogi ze szpinakiem (aż się robię głodna!)
 
Kwadratowe pierożki z tuńczykiem (chętnie, chętnie!)
 
Pierożki francuskie na Wigilię (a może?)
 
Pierożki z kuchni białoruskiej - z ciasta drożdżowego, z boczkiem.
 

Czy ktoś zgłodniał po tych kilku (nie najlepszej jakości;/) zdjęciach? Jeśli tak, to co dopiero będzie kiedy ujrzy je wszystkie!!?:)

Smacznego.

Spokojnych i miłych Świąt w gronie rodzinnym,koniecznie z pierożkami!:)




zdjęcia i niektóre podpisy pod nimi pochodzą z książki Pierogi. Nie tylko po polsku, A. Stradecka, Świat Książki, Warszawa 2012.
okładka: Wydawnictwo Świat Książki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz